Handleiding

Handleidingen kennisbank

  /  Handleiding   /  Conscribo boekhouding   /  Financieel gebruik

  Werken met boekingsperiodes


Als u een administratie in Conscribo heeft aangemaakt met behulp van » administratie inrichten is uw eerste boekingsperiode aangemaakt. U hoeft in Conscribo dan niet met boekingsperioden te werken, maar het is wel erg handig, en voor het voeren van een degelijke en controleerbare boekhouding is het bijna noodzakelijk.

U maakt een boekingsperiode aan over de periode waarover u wilt rapporteren. In de meeste gevallen is dit over uw boekjaar. Het is in Conscribo niet nodig om korte periodes aan te maken om b.v. de begroting te spreiden of voor BTW aangiftes.

Allereerst wordt in dit deel uitgelegd, hoe u boekingsperiodes aanmaakt en wijzigt, in de andere delen die over de boekingsperioden gaan, word uitgelegd hoe de initiële inrichting en overgang van de boekjaren verloopt.

Een boekingsperiode aanmaken

Een boekingsperiode aanmaken heeft verder nog geen consequenties voor de administratie, en kan ook (indien nog niet afgesloten) verwijderd worden zonder dat er informatie verloren gaat.

Om een periode aan te maken gaat u in het menu 'Instellingen', naar 'Boekingsperioden' en daar klikt u op 'Nieuwe periode toevoegen'

Nu verschijnt het volgende scherm:

Een boekings periode toevoegen


U heeft de volgende opties:

  1. Periodenaam: Hier kunt u bij de Periodenaam (1) een naam geven aan de periode, bijvoorbeeld over welke periode het gaat en wiens boekjaar het is.
  2. Startdatum: Bij de startdatum(2) vult u de eerste dag van de nieuwe periode in. Als u al eerder periodes heeft aangemaakt, kunt u het begin van de periode niet wijzigen. Deze wordt automatisch ingesteld op de eerste dag na het einde van de vorige periode (boekingsperioden moeten op elkaar aansluiten).
    Als er nog geen periodes bestaan moet de startdatum op of voor de datum liggen, waarop de eerste boeking gedaan is. Dit zodat alle betreffende boekingen in de boekingsperiode kunnen vallen.
  3. Toevoegen: Druk op de knop 'toevoegen' om de periode aan te maken.


U kunt (niet afgesloten) boekingsperioden ook wijzigen en verwijderen. Dit doet u door op het corresponderende icon te klikken naast de betreffende periode.

Een boekingsperiode selecteren

Nadat u een boekingsperiode heeft aangemaakt, kunt u deze selecteren door in het scherm boekingsperioden de actieve periode te kiezen (1 in onderstaande afbeelding). U kunt op deze manier ook in andere/afgesloten periodes zoeken/kijken.
Als er op een bepaald moment een periode geselecteerd is ziet u linksboven in uw administratie een groen blokje met daarin de naam en de status van de actieve periode. Door hierop te klikken gaat u naar het boekingsperiodescherm.

Boekingsperiode selecteren


U kunt hier een andere boekingsperiode selecteren (1) of in alle open boekingsperiodes werken (2) kiezen.

Een boekingsperiode selecteren uit het menu


Je kan een andere boekingsperiode selecteren vanuit het menu. De meest recente boekjaren worden getoond. Dat ziet er als volgt uit.

boekingsperiode_aanpassen_uit_menu.png


Dit krijg je door met je muis over je huidige boekingsperiode (1) heen te gaan. Dan kan je een andere boekingsperiode selecteren (2).