Bankafschriften inlezen

Extra informatie

Conscribo

Bankafschriften inlezen

Doorgaans is het mogelijk bij Nederlandse banken een export te downloaden van de transacties gedaan op de rekening. (indien u over een vorm van elektronisch bankieren beschikt) Deze export kan worden geupload naar Conscribo, en daar worden verwerkt.

In Conscribo is het mogelijk om een directe bankkoppeling te maken met uw bank. In uw overzicht heeft u bovenaan de mogelijkheid om zo’n koppeling te maken: https://www.conscribo.nl/wp-content/plugins/conscribo_manual/img/Bankimport_overzicht.png Het verdere proces over het koppelen van de bank wordt uitgelegd in de handleiding: » Bankmutaties inlezen
Ook kunt u er voor kiezen om handmatig bestanden in te voeren. Dan kunt u bij de bank een bestand downloaden en dat inlezen in Conscribo. Niet elk formaat bevat evenveel informatie, en we raden dan ook aan bij voorkeur 1 volgende formaten te kiezen:
FormaatOmschrijving
CAMT 0.53 of CAMT 0.52Dit formaat bevat veel goede informatie die Conscribo kan gebruiken. Kunt u dit formaat downloaden,dan raden we dit aan. Vaak krijgt u een zipbestand bij het downloaden. U kunt deze in zijn geheel inlezen.
MT 940 IBANDit formaat is ook uitgebreid, maar door afwijkingen bij verschillende banken is helaas niet alle informatie altijd bruikbaar
Alle andere formatenElke bank heeft eigen formaten. Probeer een formaat te kiezen waar in ieder geval IBAN nummers in worden bijgehouden. Wij kunnen niet garanderen dat deze bestanden ingelezen kunnen worden, gezien de banken de eigen bestanden van hen geregeld wijzigen.

Er zijn twee manieren van het inlezen van transacties:

1) Bij de automatische koppeling gebeurt dat op regelmatige basis, zoals elke nacht. Ook heeft u de mogelijkheid om met ‘Nu synchroniseren’ uw transacties op elk moment op te halen.

2) Bij handmatig inlezen van de transacties kunt u een bestand uploaden bij ‘Nieuw bestand uploaden’. Dan worden alle transacties die in het bestand zitten gekoppeld aan de geselecteerde bankrekening en kunt u deze transacties verwerken.

https://www.conscribo.nl/wp-content/plugins/conscribo_manual/img/Bankimport_overzicht.png

Conscribo kan u alle transacties tonen die klaar staan om te verwerken. Deze zijn in een overzicht met meerdere pagina’s getoond. Een voorbeeld van een lijst van te verwerken transacties kunt u hier zien:

Bankimport_teverwerken.png

De eerste twee transacties van dit voorbeeld zijn vrij eenvoudige te verwerken transacties. Door de rekening in te vullen en eventueel een bijlage als toelichting, zou je op de volgende manier de transacties compleet kunnen maken:

Bankimport_teverwerken_standaard.png

Op basis van de meegegeven gegevens, kan Conscribo een relatie herkennen. In het voorbeeld hieronder is direct een relatie gekoppeld (de 3e transactie). Ook hier hoeft u slechts een rekening aan te geven en de transactie wordt verwerkt.

Bankimport_teverwerken_relatieherkenning.png

Natuurlijk zou u graag willen dat de transacties sneller worden verwerkt of eventuele debiteuren/crediteuren worden afgehandeld vanuit dit overzicht. Conscribo kan op basis van voorwaarden kijken of zo’n koppeling automatisch kan worden gemaakt. Ook kunt u dat automatisch maken. Zo’n toewijzing ziet er wat anders dan een eenvoudige grootboekrekening, waardoor het verschil duidelijk is te zien:

Bankimport_teverwerken_koppelen.png

Vanuit het overzicht kunt u direct de transactie verwerken in een ander boekjaar, terwijl de betaaldatum op de datum hoort waar het is uitgevoerd. Dat kunt u doen door de resultaatdatum op een andere datum te zetten. Hieronder is bijvoorbeeld de betaaldatum in boekjaar 2023 en het resultaat in 2022.

Bankimport_teverwerken_betalingvorigboekjaar.png
Om de transacties nog sneller en automatischer te verwerken, kunt u er voor kiezen regels op te stellen voor de banktransacties. De opties daarvoor kunt u vinder onder de opties knop. Hier kunt u diverse voorwaarden en acties instellen wat Conscribo voor u kan uitvoeren. Een voorbeeld van een verwerkingsregel ziet er als volgt uit:

Bankmutaties_regels_nieuw.png