Handleiding

Handleidingen kennisbank

  /  Handleiding   /  Boekhoud principes

  Kruisrekeningen/ Kruisposten


Kruisrekeningen zijn rekeningen, die als u het goed doet, niet op de eindbalans en niet op de resultaatrekening voorkomen. Op een kruisrekening worden twee of meer transacties "tegen elkaar weggekruist".

Waarom kruisposten

Bij veel boekhoudpakketten mag er niet zomaar een boeking gedaan worden vanaf de ene balansrekening naar de andere balansrekening. De reden dat dit niet mag is omdat het geld tijdens de transactie tussen twee balansrekeningen niet in de administratie zit.

Een voorbeeld:
U wilt een kas » Afromen en haalt een bedrag uit de kas. Deze stort u op de bank. Een aantal dagen later is het bedrag bijgeschreven op de bankrekening.

Het kan nuttig zijn om te controleren of het bedrag dat op de bank gestort werd wel wordt bijgeschreven en of het door de bank getelde bedrag wel overeenkomt met het door u getelde bedrag.

Daarom worden er hiervoor op een kruisrekening twee boekingen gedaan. Boekhoudtechnisch werkt dit hetzelfde als het bijhouden van een » Te ontvangen/ te betalen boeking. Het stortingsbewijs geldt in dit geval als 'factuur'.

Verder lezen: » een voorbeeld boeking met gebruik van kruisposten