Handleiding

Handleidingen kennisbank

  /  Handleiding   /  Conscribo algemeen   /  Algemeen gebruik   /  Hoe Conscribo formulieren, selecties, filters en invulvelden werken

  Een veld waar gegevensvelden kunnen worden ingevoegd


Op verschillende plekken in Conscribo is het mogelijk om in tekstvelden 'Gegevensvelden in te voegen'. Bijvoorbeeld bij het selecteren van relaties, bij het aanmaken van een berekend veld, bij de automatische inningen op diverse plekken enz.

Het idee hierachter is dat wat u in het veld invult als sjabloon dient voor de daadwerkelijke waarde die later zal worden bepaalt.

U herkent het kunnen invoegen van gegevensvelden aan het selectievenster dat onder het veld verschijnt op het moment dat u met uw cursor in het veld gaat staan. Dit ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

Een gegevensveld invoegen


In dit voorbeeld wordt er een beschrijving gevraagd voor één of meerdere relaties. Later zal deze beschrijving voor een geselecteerde relatie worden ingevuld in de omschrijving van een boeking. Stel dat u voor de relatie 'Jan Janssen' in de latere omschrijving van een boeking 'Lidmaatschap Jan Janssen junioren.' wilt tonen, en voor 'Piet Pietersen' 'Lidmaatschap Piet Pietersen junioren.'

U vult dan in het tekstveld(1) 'Lidmaatschap junioren.' in en gaat met de cursor tussen de woorden 'lidmaatschap' en 'junioren' instaan. U klikt dan in het selectievenster op 'Weergavenaam' (3). Conscribo zal nu de interne naan van het gegevensveld op de positie van de cursor plaatsen. Deze variabele wordt later door het systeem herkend en vervangen door de daadwerkelijke weergavenaam van de relatie.

Gegevensvelden en relatietypes

U ziet in het selectievenster een tabblad algemeen, en een tabblad per relatietype. In het tabblad algemeen staan de gemeenschappelijke velden (lees hier meer over in het onderdeel » Gemeenschappelijke veldnamen) en eventueel nog extra velden die op dat moment van toepassing kunnen zijn.

Op het moment dat u een specifiek gegeven wat alleen bij een bepaald relatietype bestaat wilt invoegen gaat u naar het tabblad van het relatietype en kiest u daar het veld. Bij het invullen van de gegevensvelden zijn er een aantal regels:

1. Op het moment dat u een gegevensveld invoegt wat specifiek voor een relatietype is, maar dit wordt toegepast op een relatie van een ander relatietype, dan laat Conscribo dit veld leeg, en bij een berekening vult Conscribo het getal 0 in.

2. Slim teksten aan elkaar plakken. Conscribo zorgt ervoor dat uw teksten waar mogelijk goed worden ingevuld. Zo worden de volgende vervangingen gedaan:

Waarde gegevensveldGegevensnaamWaarde ResultaatOpmerking
{persoon:voornaam} {persoon:tussenv} {persoon:naam}{persoon:voornaam}JanJan de Jong-
{persoon:tussenv}de
{persoon:naam}Jong
{persoon:voornaam} {persoon:tussenv} {persoon:naam}{persoon:voornaam}JanJan JanssenDe extra spatie tussen
het tussenvoegsel en de achternaam
wordt verwijderd.
{persoon:tussenv}
{persoon:naam}Janssen
{display_name}
{persoon:adres}
{persoon:land}
--------------
{display_name}Jan JanssenJan Janssen
Stadsdreef 12
1111 AA Dordrecht
Nederland
--------------
-
{persoon:adres}Stadsdreef 12
1111 AA Dordrecht
{persoon:land}Nederland
{display_name}
{persoon:adres}
{persoon:land}
--------------
{display_name}Jan JanssenJan Janssen
Stadsdreef 12
1111 AA Dordrecht
--------------
Het regeleindeteken
wordt verwijderd
na het veld land.
{persoon:adres}Stadsdreef 12
1111 AA Dordrecht
{persoon:land}