Handleiding

Handleidingen kennisbank

  /  Handleiding   /  Conscribo algemeen   /  Algemeen gebruik   /  Hoe Conscribo formulieren, selecties, filters en invulvelden werken

  Het relatieselectieveld


In verschillende overzichten in Conscribo kunt u relaties selecteren. Om dit zo eenvoudig mogelijk te maken heeft Conscribo hiervoor een speciaal 'Selectieveld' gemaakt, welke u snel een relatie laat vinden tussen duizenden relaties.

Basis
Het veld ziet er uit als een tekstveld, en om een relatie te zoeken, typt u allereerst een letter uit de naam, of een getal uit het relatienummer:

Selectie


In dit geval hebben we een 'e' ingetypt in het veld (1). Conscribo zoekt nu in uw relatiebestand alle relaties met een 'e' in hun naam en geeft de eerste 20 terug. Conscribo markeert de gevonden tekst lichtblauw, en maakt de bovenste regel groen(2).

Op het moment dat u deze relatie wilt selecteren drukt u op 'enter' of 'tab'.

Ook kunt u met de muis een relatie aanwijzen en aanklikken, en met de pijltjes naar beneden en naar boven om de selectie aan te passen!

Meerdere relaties selecteren
In de meeste overzichten kunt u ook direct meerdere relaties selecteren. U doet dit door een * in uw zoektekst te gebruiken

Hieronder de verschillende mogelijkheden:

Invullen:Selecteert:
Enkele relaties:
eDe eerste relatie met een e
essaEen relatie met in de naam 'essa' (b.v. Tessa)
Meerdere relaties:
*Alle relaties
4*Alle relaties met een relatienummer beginnend met een 4
*salAlle relaties met in de naam 'sal'
4*salAlle relaties met een relatienummer beginnend met 48 en in de naam 'sal'


Weergave namen in de selectie

Conscribo toont in het selectieveld standaard het veld samengestelde veld 'Relatie' uit het relatiebeheer. U kunt dit dus ook aanpassen. Ga hiervoor in het menu 'Instellingen', b.v. naar 'Gegevens bij personen'. Klik hier boven aan de pagina op het vergrootglas naast het veld 'Relatie'.

U kunt nu bijvoorbeeld de standaardweergave wijzigen van :

Standaard selectie


{code}: {voornaam} {tussenv} {naam}
(1)

naar:

Alternatieve selectie


(Lees meer over deze codes : » Een veld waar gegevensvelden kunnen worden ingevoegd)

Nu zal de inhoud van de selectiebox er bij het invullen van een 'e' uit bovenstaand voorbeeld als volgt uitzien:

Selectie


U kunt zelfs andere gegevens invullen! Let wel op dat u zonder b.v. relatienummer in de weergave niet zeker bent dat u altijd twee relaties uit elkaar kunt houden in de selectie!