Handleiding

Handleidingen kennisbank

  /  Handleiding   /  Conscribo boekhouding   /  Financieel gebruik   /  Overzichten en rapportages

  Transactietotalen


Het transactietotalenoverzicht is een aanvulling op » Het journaal

Dit overzicht bevat alle door het journaalfilter geselecteerde boekregels bij elkaar geteld. Dit zijn ook boekregels die niet zichtbaar zijn in het journaal zoals boekregels op andere pagina's en afgehandelde boekregels.

Het overzicht ziet er zo uit:
De transactietotalen


Bij (1) ziet u de totalen van de geselecteerde balansrekeningen. Als u bijvoorbeeld wilt weten wat er in een bepaalde periode in en uit de kas is gegaan, stelt u het filter in op de periode waarvan u dit wilt weten en past u het filter toe. Nu ziet u in de transactietotalen wat er precies gebeurd is in deze periode.

Bij (2) ziet u de totalen van de geselecteerde winst-/verliesrekeningen. Net als bij de balansrekeningen is het handig om te zien wat er in een bepaalde periode waar aan is uitgegeven.

Het voordeel van dit overzicht tegenover bijvoorbeeld de » De resultatenrekening is dat dit overzicht ook zichtbaar is bij complexere filters (Als u bijvoorbeeld wilt zien hoeveel er op de rekening 'Ledencontributie' is binnengekomen met in de omschrijving van de boeking 'jaarlidmaatschap'). In » Het journaal ziet u dan welke boekingen zijn geselecteerd, en in de transactietotalen om welk totaalbedrag het gaat.

Het nadeel van dit overzicht, is dat de resultaten die er staan, niet altijd intuïtief kunnen worden geïnterpreteerd. Vooral in het geval van debiteuren en crediteurensaldi, is het belangrijk goed te kijken naar de resultatenrekening. In het transactieoverzicht wordt namelijk geen rekening gehouden met bijvoorbeeld eerdere boekingsperiodes, en wel of niet afgehandelde regels.

Verder lezen: » De resultatenrekening