Handleiding

Handleidingen kennisbank

  /  Handleiding   /  Conscribo boekhouding   /  Financieel gebruik

  Bankmutaties inlezen


In het vorige hoofdstuk zijn we ingegaan op de aanbevolen werkwijze van het bijwerken van uw administratie (» De administratie bijhouden). Deze bestaat voor een groot gedeelte uit het verwerken van bankmutaties.

In Conscribo kunt u kiezen voor twee manieren van transacties importeren: via een automatische bankkoppeling of via een handmatig gedownload bestand.

Op het moment dat u bij bankmutaties de rekeningen heeft ingesteld, kan het overzicht er als volgt uit zien. In dit geval is er zowel een bankkoppeling (1) als een mogelijkheid tot handmatig bankmutaties inlezen (2). Het uiteindelijke verwerken van de transacties, gaat via dezelfde functionaliteit.

Bankimport_overzicht.png


In deze handleiding zullen we de volgende drie punten bespreken:

Creëren van bankrekeningen

Op het moment dat u de bankrekeningen wilt gaan instellen, kunt u klikken op de knop Bankrekening(en) koppelen (3) of Nieuwe bankrekening voor handmatig inlezen toevoegen (4). Hieronder zullen wij weergeven hoe dat verder in te stellen is, onder de kop ‘Rekening instellen’.

Synchroniseren van transacties of bestand uploaden

Bij de automatische koppeling wordt op regelmatige basis een controle gedaan bij de bank en de nog onverwerkte transacties in uw administratie geladen. U kunt dat zelf ook doen door op de knop Nu synchroniseren (5) te klikken.

Als u het handmatig doet, kunt u uw bestand uploaden bij de knop Nieuw bestand uploaden (6). Dan wordt het bestand geüpload en in uw bestandsbeheer geplaatst. Deze transacties worden dan klaargezet voor u om te verwerken.

Verwerken van transacties

Als transacties zijn ingelezen, wilt u dat gaan verwerken. Dat doet u door op een van de knoppen * regels verwerken (7+8) te klikken. Daar zijn verschillende situaties voor en ook verschillende verwerkingsmogelijkheden. We zullen een aantal van deze situaties en mogelijkheden hieronder toelichten, zodat u de transacties zelf kunt verwerken.

Creëren van bankrekeningen


Automatische bankkoppeling

Zoals eerder aangegeven zijn er in Conscribo twee mogelijkheden om nieuwe transacties te realiseren. De eerste is via een automatische bankkoppeling. Zo’n koppeling is te realiseren door op de knop Bankrekening(en) koppelen (3) te klikken. Dan ziet u het volgende overzicht en kunt u daar uw eigen bank uit kiezen.

Bankimport_kiesuwbank.png


Eerst selecteert u bij welk land uw bank hoort (1) en vervolgens klikt u uw eigen bank aan. Misschien staat uw keuze wat lager, de lijst is wat langer dan op deze afbeelding wordt getoond.

Daarna wordt u doorverwezen naar uw eigen bank om deze koppeling verder te realiseren. Bij een aantal banken hebben wij omschreven hoe u zo’n koppeling kunt realiseren. Bekijk daarvoor de volgende pagina: » Automatische bankkoppeling maken .

Bankkoppeling_realiseren_activeren.png


Nadat deze koppeling is gerealiseerd, kunt u klikken op de knop Activeer (1), zodat we de laatste stappen kunnen zetten. Het kan zijn dat op basis van het IBAN nummer al herkend is dat het bij een andere bankrekening hoort. Dan staat deze bij de bankrekening: Activeer bankkoppeling (2).

Indien u op de bovenste knop Activeer (1) heeft gedrukt, dient u eerst aan te geven bij welke bankrekening deze koppeling hoort. Dan kan Conscribo kijken of deze koppeling te realiseren is. Dat is het volgende scherm.

Bankkoppeling_realiseren.png


Als eenmaal de bankrekening is geselecteerd, wordt gekeken of we het saldo aansluitend kunnen maken. We willen met een koppeling namelijk realiseren dat het saldo altijd klopt. Vandaar dat hier een controle op dient te komen. Zo’n controle ziet er als volgt uit. Als nu alles op orde is, zal er niet veel aan de hand zijn. Anders zal Conscribo aangeven welk saldo hij verwacht en kunt u als gebruiker dat met een transactie corrigeren, zodat de koppeling als nog te realiseren is.

Bankkoppeling_realiseren_saldo.png


Na deze saldo controle is de koppeling voltooid, worden transacties opgehaald en kunt u beginnen met verwerken.

Spaarrekening

Omdat de spaarrekening niet wordt gezien als betaalrekening, is een koppeling met de spaarrekening niet mogelijk. Hoe om te gaan met de spaarrekening, hebben we uitgelegd in de volgende handleiding: » Werken met de spaarrekening

Handmatige bankrekening

Het staat u natuurlijk vrij om ervoor te kiezen een eigen bankrekening hiervoor te maken. Indien deze nog niet is aangemaakt, kunt u op de knop Nieuwe bankrekening voor handmatig inlezen toevoegen (4) klikken om een nieuwe bankrekening te realiseren. Dan komt u op het volgende scherm uit:

Bankimport_handmatigerekening.png


Hier kunt u de volgende instellingen aangeven:
  1. De naam van uw rekening. Op deze manier kunt u zelf het verschil zien tussen de verschillende rekeningen. Noem het bijvoorbeeld ING rekening, ABN Amro rekening, Spaarrekening, etc.
  2. Hier kunt u het IBAN nummer van uw rekening invoeren. Het is mogelijk om bij een bank een export te maken van meerdere bankrekeningen tegelijk. Op deze manier weet Conscribo meteen welke transacties hier thuis horen, zodat het boeken op een verkeerde rekening niet kan voorkomen.
    Let op: De ING spaarrekeningen hebben vaak geen IBAN nummer, maar een code van de ING zelf. Ook daarvoor dient u te kiezen voor 'Anders' ipv 'IBAN' en daar de code in te voeren.
    Let op: We hebben gemerkt dat de ABN AMRO in plaats van de volledige IBAN nog wel eens alleen het banknummer meegeeft. In dat geval dient u te kiezen voor 'Anders' ivp 'IBAN' en daar het nummer in te voeren.
  3. Kies de balansrekening waarvoor u een bankrekening wilt gebruiken. Standaard raden wij aan om een nieuwe balansrekening hier voor aan te maken. Natuurlijk heeft u ook de mogelijkheid om een al eerder aangemaakte balansrekening voor te selecteren, zodat u niet met nieuwe rekeningen zit.
  4. Op het moment dat Conscribo transacties verwerkt, worden deze tijdelijk geboekt op een ‘Te verwerken’ rekening. Op deze manier klopt het saldo van uw balansrekening altijd met het saldo van de realiteit. Deze rekening dient dan ook aangemaakt te worden, mocht deze nog niet bestaan.
  5. Hier dient u aan te geven welk import bestand u wenst te gebruiken. Standaard raden wij altijd aan om het CAMT .052/.053 te gebruiken. Een MT940 is een goed alternatief, mocht een CAMT echt niet lukken.
  6. Het voordeel van een CAMT bestand is dat er een mogelijkheid is tot een saldocontrole. Dan kan Conscribo voor u bij elke import controleren of het saldo van de balansrekening nog overeenkomt met de realiteit en zit u aan het eind van het jaar niet met de plotselinge verrassing dat het saldo niet correct is.
  7. Hier geeft u aan vanaf welke datum u de transacties wenst te verwerken. Het kan wellicht zijn dat u al eerder transacties heeft verwerkt of dat u vanaf een bepaalde datum wenst te beginnen. Op deze manier zult u geen plotselinge transacties uit het verleden tegenkomen. Als u ook gebruik maakt van het startsaldo, dient u aan te geven wat het startsaldo op deze datum was. Op deze manier kan Conscribo daar de controles op uitvoeren.

Handmatige rekening: Bestandsformaat wijzigen

Uit voorzorg dat geen dubbele transacties worden ingelezen, staan wij niet toe dat het bestandsformaat om ingelezen te wijzigen is. We kunnen namelijk alleen vaststellen dat iets dubbel wordt ingelezen, als (exact) hetzelfde formaat wordt gebruikt. Als we dat weten, kunnen we transacties overslaan en zal er minder snel een foutmelding komen over een incorrect saldo.

Indien toch een ander formaat gekozen moet worden, dan kan de rekening stopgezet worden en kan een nieuwe configuratie toegevoegd worden. Hoe je de rekening stopzet, wordt geïllustreerd in de afbeelding hieronder. Rendenen hiervoor kunnen zijn:
  • Er wordt gebruik gemaakt van een CSV, en deze leest niet fijn meer in en u wilt liever gebruik maken van CAMT.
  • De SNS bank heeft halverwege 2024 de MT940 optie stopgezet en de CAMT toegevoegd. Dan dient u over te stappen naar CAMT.


bankrekening_stopzetten.png


Synchroniseren van transacties of bestand uploaden


Automatische bankkoppeling

Voor een automatische bankkoppeling werkt het vrij eenvoudig. Op regelmatige basis, in elk geval elke nacht, zal Conscribo automatisch kijken of er transacties opgehaald kunnen worden. Op het moment dat er transacties zijn, zullen deze klaargezet worden voor u om te verwerken. Natuurlijk kunt u ook zelf op Nu synchroniseren (5) klikken om ze zelf op te halen.

Handmatige bankrekening

Als u op de knop Nieuw bestand uploaden (6) heeft geklikt, komt u in het volgende scherm terecht.

Bankimport_uploaden.png


  1. Als eerst dient u uw bestand te uploaden door op het groene vlak te klikken en het bestand te selecteren of het bestand daar naartoe te slepen.
  2. Indien het bestand geüpload is, zal deze in de tabel eronder verschijnen. Deze is dan te selecteren door op de ‘Kies’ knop te drukken.
  3. Nadat het bestand is geselecteerd, zal het bestand altijd worden verplaatst naar de map ‘Financieel / Bankmutatie bestanden / *uw rekening*. Op deze manier kunt u altijd bestanden die eerder zijn geüpload nogmaals selecteren om eventueel verwijderde transacties opnieuw in te lezen.

Verwerken van transacties


Als de transacties zijn geüpload en klaar staan voor verwerking, kan op een van de knoppen * regels verwerken (7+8) te klikken. Als voorbeeld hebben we de volgende 5 transacties ingelezen:

Bankimport_teverwerken.png


Dit overzicht toont alle transacties die verwerkt dienen te worden. In de informatie (1) halen wij veel gegevens op, zoals: datum, bedrag, inkomst/uitgave en de omschrijving. Maar dat geeft ons over het algemeen te weinig informatie om de transactie direct te kunnen verwerken. Deze dienen nog aangevuld te worden. Als we kijken naar de eerste twee transacties, zijn deze vrij standaard.

Basisverwerking

De eerste transactie is een uitgave van € 125,00 met als omschrijving Huurkosten gebouw. Deze zouden we dan willen boeken op de rekening 4510: Gebouwen: Huurkosten (2). En om deze transactie verder te kunnen verantwoorden, zouden we graag een bestand willen uploaden, wat je in de laatste kolom zou kunnen doen (3). Met deze informatie kan de eerste transactie afgemaakt worden.

De tweede transactie is vrij vergelijkbaar. Maar om nog extra informatie aan deze transactie te geven, zouden we graag een relatie willen toevoegen (4). Als we daar bijvoorbeeld de relatie 107: Hilde Meskes invoeren, zal deze relatie bij de transactie worden toegevoegd. Nu is er een bedrag ontvangen van € 600,00, maar deze bestaat uit twee verschillende bestemmingen. Namelijk een deel voor 8300: Opbrengsten: Giften (€ 250,00) en 8200: Opbrengsten: Donateurs (€ 350,00). Door een extra boekregel toe te voegen (5) is dit te realiseren.

Als deze gegevens zijn ingevoerd, zouden de transacties er als volgt uit kunnen zien. Doordat de achtergrond nu groen is, is voor Conscribo een teken dat het voldoende informatie heeft om deze te kunnen verwerken.

Bankimport_teverwerken_standaard.png


Herkenning van de relatie

Als we kijken naar de volgende transactie, zie je dat er al een relatie is herkend. Op basis van het IBAN nummer wat we hebben meegekregen is herkend dat het relatie 8: Odette Sombaert betreft. In dit geval hoeven we dan alleen nog maar aan te geven dat het geboekt moet worden op de rekening 8100: Opbrengsten: Contributie en hoeven we er verder weinig aan te doen. Dan ziet dit er als volgt uit:

Bankimport_teverwerken_relatieherkenning.png


Verwerken van debiteuren/crediteuren

Nu wilt u waarschijnlijk zo min mogelijk doen en bereid u bedragen die u gaat ontvangen of betalen voor door er een debiteur of crediteur voor aan te maken. Hoe u dat bijvoorbeeld kunt doen kunt u zien in handleidingen als » Gekoppelde boekingen (Te ontvangen inkomsten, Te betalen uitgaves) of » Herhalende verzamelinkomsten. Zo’n voorbereide transactie kan er als volgt uit zien:

Bankimport_teverwerken_debiteur.png


Hier hadden we vooraf aangegeven dat de relatie 82: Margo Voogd contributie van € 30,00 dient te betalen. Als we weer terug kijken naar het overzicht van de te verwerken transacties, zien we dat de 4e transactie een transactie van deze Margo is en dat € 30,00 is overgemaakt. Op basis van deze eerder gemaakte debiteur kan er een directe herkenning gemaakt worden. Echter is het ook mogelijk om deze koppeling zelf te maken. Dan kunt u in het scherm waar u eerder een rekening heeft ingevoerd, nu zoeken naar de omschrijving, het bedrag of de relatie. Dan ziet u bijvoorbeeld het volgende scherm.

Bankimport_teverwerken_koppelen_zoeken.png


  1. In het veld zelf kunt u zoeken naar trefwoorden, zoals in ons geval bijvoorbeeld Margo Voogd. Ook hadden we kunnen zoeken op woorden als Contributie 2023. Dan hadden we deze ook gevonden.
  2. Dan worden de resultaten van de zoekactie opgezocht en getoond, zodat u een keuze kan maken waar u deze aan zou willen koppelen.
  3. Natuurlijk kan het soms zijn dat Conscribo een sterk gevoel heeft dat het gekoppeld zou moeten worden, maar niet zeker genoeg. Dan geeft Conscribo suggesties aan waar u uit kunt kiezen, zodat ook hier de verwerking sneller zal verlopen.
  4. Als u beperkt bent door het kleine zoekscherm of u wilt uitgebreider zoeken, kunt u altijd op de knop Uitgebreid zoeken klikken. Dan heeft u meer mogelijkheden om op te zoeken en kunt u uw debiteur/crediteur wellicht wel vinden.

Als dit is aangevuld, kan deze transactie er als volgt uit zien. Merk dus op dat het vak in de 4e kolom meer informatie heeft dan ‘slechts’ een grootboekrekening. Op deze manier kunt u snel herkennen dat het gaat om een gekoppelde debiteur/crediteur.

Bankimport_teverwerken_koppelen.png


Transacties voor een ander boekjaar

Rondom de jaarovergang, komt het geregeld voor dat er transacties zijn voor een volgend of een vorig boekjaar. Natuurlijk heeft u altijd de mogelijkheid om een debiteur/crediteur aan te maken en deze te koppelen, zoals omschreven in de tekst hier direct boven. Maar vanuit dit overzicht, kunt u dat ook eenvoudig toepassen.

Als u kijkt in de eerdere afbeelding bij punt (8), ziet u dat er zowel een betaaldatum als een resultaatdatum is. De betaaldatum mag u natuurlijk niet aanpassen, want dat is nu eenmaal de datum waarop het gebeurt is. De resultaatdatum kunt u echter wel aanpassen. Zou zouden we bij deze 5e transactie de datum kunnen aanpassen naar bijvoorbeeld 31-12-2022 zodat het (in dit geval) valt in het vorige boekjaar.

Let op dat uw eigen boekjaar niet per definitie wisselt op 1 januari!

Als deze transactie dan wordt verwerkt, zal er direct een debiteur/crediteur aangemaakt worden en is de verwerking in een ander boekjaar. Als in de instellingen is aangegeven dat u ook rekeningen heeft voor vooruitontvangen/vooruitbetaalde bedragen, en de betaaldatum ligt in een periode voor de resultaatdatum, zal deze rekeningen worden gekozen boven de standaard debiteuren/crediteuren rekeningen. Zie voor deze instellingen ook de handleiding: » Financiële instellingen.

Bankimport_teverwerken_betalingvorigboekjaar.png


Verwerken van de transacties

Bankimport_verwerken.png


  1. Boven de tabel zal u een knop zien met de tekst Selecteer alle * ingevulde zekere concepten. Met deze knop kunt u in één keer alle ‘groene’ transacties selecteren en meteen verwerken.
  2. Natuurlijk heeft u ook de mogelijkheid zelf transacties te selecteren om te verwerken. U hoeft natuurlijk niet alles in één keer te doen en het kan soms prettig/wenselijk zijn om dat in kleinere batches te doen.
  3. Tot slot wordt gedrukt op de knop * geselecteerde ingevulde concepten boeken en worden alle ‘groene’ transacties geboekt.