Handleiding

Handleidingen kennisbank

  /  Handleiding   /  Conscribo boekhouding   /  Inrichting en beheer   /  Facturatie

  Hoe werkt facturatie


In Conscribo is het mogelijk facturen aan te maken via het onderdeel facturatie. Op het moment dat u het Conscribo pakket gebruikt kunt u ook gebruik maken van de facturatie.

Een factuur in Conscribo kan als volgt getekend worden:

Representatie van een factuur


Om een factuur aan te maken is een relatie benodigd (zie » Relaties toevoegen en bewerken (De afnemer van de verkochte producten), 1 of meer verkochte producten (zie » Producten aanmaken en beheren ) en een factuurstijl (zie » Facturatiestijl aanpassen) , welke bepaalt hoe de opmaak van de factuur er uit komt te zien. Producten zijn vooraf ingestelde factuurregels. U kunt bij het aanmaken van de factuur ook eigen losse regels toevoegen.

Op het moment dat u een factuur aanmaakt, Maakt Conscribo op basis van deze informatie een factuur. Bij de factuur worden waar nodig automatisch boekingen gedaan in uw administratie. Van de factuur kunt u vervolgens een factuurdocument downloaden om naar de afnemer te sturen.

Nadat de factuur is aangemaakt houdt Conscribo voor u de status van de factuur bij totdat deze afgehandeld is.

Financieel wordt er op het moment dat een factuur wordt aangemaakt een 'betalingsverplichtings-boeking' gemaakt.
In deze boeking worden boekregels voor de producten geboekt op de ingestelde winst-/verliesrekeningen en wordt het totaalbedrag van de factuur geboekt op de in de ingestelde debiteurenrekening (zie » Facturatie inrichten (algemene instellingen)) .

Deze boeking kunt u vinden door in het journaal te zoeken naar het factuurnummer, of in de details van een factuur.

Op het moment dat de factuur betaald wordt, handelt u de factuur af door een betaling aan te maken en deze te koppelen aan de boeking (zie ook » Gekoppelde boekingen (Te ontvangen inkomsten, Te betalen uitgaves))