Handleiding

Handleidingen kennisbank

  /  Handleiding   /  Conscribo boekhouding   /  Financieel gebruik   /  Facturatie

  Een factuur aanmaken


Om een factuur aan te kunnen maken in Conscribo dient u eerst eenmalig de facturatie hebben ingesteld. Hoe dit werkt leest u in het onderdeel » Facturatie inrichten (algemene instellingen).

Op het moment dat u in het menu Financiën, boekingen "Nieuwe factuur" kiest, kunt u een nieuwe factuur aanmaken.

Dit scherm ziet er als volgt uit:

facturen_nieuwe_factuur.png


Hier maakt u de factuur aan door een aantal gegevens in te vullen (de Factuurdatum en het factuurnummer worden automatisch voorgesteld), de verkochte producten te kiezen (1) een een facturatiestijl te kiezen. De productdetails zijn na het toevoegen van een product nog aan te passen.
Daarnaast kunt u losse factuurregels toevoegen, zonder dat u hierbij een product hoeft op te geven (2).

Conscribo vult standaard bij het factuuradres het adres van de gekozen relatie in. Eventueel kunt u ervoor kiezen hiervan hier af te wijken door het adres aan te passen (3).

De facturatiestijl (4) komt overeen met de ingestelde facturatiestijlen (zie ook het onderdeel » Facturatiestijl aanpassen).

Hierna kunt u de factuur als Concept opslaan (5) of deze aanmaken (6) (definitief). Het verschil is dat de factuur bij aanmaken niet meer kan wijzigen en de bijbehorende financiële transactie ook wordt aangemaakt. Op het moment dat u de factuur als concept opslaat en u veranderd hierna bijvoorbeeld de prijs van een product, dan veranderd deze ook mee in de factuur, terwijl dat in een aangemaakte factuur uiteraard niet gebeurt.

De privéopmerkingen kunnen overigens ten alle tijden worden gewijzigd (ook na aanmaken van de factuur)

Nadat u een factuur heeft aangemaakt kunt u het factuurdocument downloaden, en de factuur verder verwerken. Lees meer over het traject in het onderdeel » Het factuurtraject

Creditfactuur aanmaken


Het is mogelijk om een factuur te crediteren. In de details van de factuur kunt u op de knop ‘Maak creditfactuur aan..’ en Conscribo zal een voorstel doen van een creditfactuur. Hierbij worden alle product- en losse factuurregels gecrediteerd en het al eventueel verwerkte bedrag genoteerd. Op het moment dat deze creditfactuur wordt aangemaakt, zal deze creditfactuur aan de originele factuur worden gekoppeld, zodat dit administratief meteen wordt verwerkt.

credit_factuur.png