Handleiding

Handleidingen kennisbank

  /  Handleiding   /  Boekhoud principes

  Afromen


Op het moment dat u veel contant geld in kas heeft zitten, dan is het een verstandig idee om dit geld af te romen. Afromen houdt niets anders in dan het verplaatsen van geld van balansrekening naar balansrekening. De meest voorkomende afroomactie is het storten van contant geld op de bankrekening, en het aanvullen van de spaarrekening vanaf de bankrekening.

Afromen kunt u op twee manieren boeken.

Direct afromen

Deze manier gaat er vanuit dat u tijdens het afromen continu beschikt over het geld. (bijvoorbeeld als u geld verplaatst van kas 1 naar kas 2). U kunt hiervoor 1 boeking aanmaken en gebruikt daarin twee balansrekeningen.

Indirect /gecontroleerd afromen.

Deze manier gaat er vanuit dat u korte tijd niet over uw geld beschikt en verplicht bent dit te administreren. Bijvoorbeeld als u op 31 december naar de bank gaat om geld te storten, maar dit pas op 2 januari op uw rekening staat. U maakt nu twee boekingen, 1 voor het moment dat u het geld afgeeft, en 1 op het moment dat u weer over u geld beschikt. Beide boekingen gaan via kruisrekeningen. Hierover kunt u meer lezen in het onderdeel » Kruisrekeningen/ Kruisposten