Handleiding

Handleidingen kennisbank

  /  Handleiding   /  Conscribo boekhouding   /  Financieel gebruik   /  In de administratie boeken

  Werken met BTW


Op het moment dat u uw administratie heeft ingericht voor het gebruik van de BTW functionaliteit kunt u, bij uw boekingen, BTW tarieven voor boekingregels op winst-/verliesrekeningen ingeven.Dit werkt als volgt:

Het boekingscherm is uitgebreidt met BTW en ziet er bij een boeking nu als volgt uit:

btwboeking.png


U ziet hier een boeking waarin een vereniging inkopen heeft gedaan bij de 'Slogri' voor een borrel. De betaling gaat via de bankrekening en er zijn producten in twee BTW tarieven gekocht. U gaat nu als volgt te werk:

Vul de standaard informatie bij de boeking (Datum, Omschrijving, Referentie e.d.) in.

Bij het invullen van de boekingregels, kiest u de rekening waar het bedrag ten koste van gaat (In de afbeelding 5120:kantine inkoop) en kijkt u op uw factuur welke totaalbedragen beschikbaar zijn.

U kunt dit standaard te kiezen BTW tarief per rekening zelf instellen bij de instellingen van de rekening. Meer informatie daarover kunt u vinden bij » Rekeningen aanmaken en bewerken.

Afwijkingen

Het kan voorkomen dat het BTW bedrag op de factuur afwijkt van wat Conscribo berekent. U kunt deze afwijking daar eventueel waar nodig corrigeren. Als u klikt op het veld voor BTW tarief krijgt u een venster waar u zelf de bedragen kunt aanpassen (3).

Geavanceerdere functionaliteit

Ook de belastinggroep (4) wordt automatisch bepaald aan de hand van de kant van uw boekregels.

In sommige gevallen is het wenselijk het bedrag negatief in een andere belastinggroep te laten terugkomen. Dit kan bijvoorbeeld op het moment dat u in bijzondere gevallen een creditnota wilt boeken. Op het moment dat u op de belastinggroep (4) klikt, wijzigt Conscribo de belastinggroep.
Gebruik deze functionaliteit alleen op het moment dat u zeker bent dat dit voor de boeking van toepassing is.

Om u een beter beeld bij de BTW boekingen te geven hebben we een aantal voorbeeldboekingen in de handleiding geplaatst. Deze kunt u terugvinden in het onderdeel » Voorbeelden.

BTW boeken

Als u een BTW tarief invoert, zal Conscribo automatisch de juiste balansrekening vinden om het te vorderen of af te dragen bedrag te boeken. Het is ook mogelijk om dat handmatig te doen en als rekening een BTW balansrekening in te vullen. Zie hieronder een voorbeeld daarvan.

afbeelding_110_1.png