Handleiding

Handleidingen kennisbank

  /  Handleiding   /  Conscribo algemeen   /  Inrichting en beheer

  De boekhouding exporteren en importeren met XAF


Het .XAF formaat is bedoeld om u te voorzien van eenvoudige uitwisseling met andere boekhoudpakketten. Wilt u overstappen vanuit een ander boekhoudpakket, dan kunt u dat hiermee doen, wilt u uw boekhouding importeren vanuit een ander pakket dan is dat ook mogelijk.

Wilt u een backup maken van uw boekhouding, gebruik dan het » .conscriboBackup formaat. Deze maakt een backup van uw volledige administratie, kan beveiligd worden opgeslagen en weer ingelezen worden in uw administratie.

Het .XAF formaat is een open formaat waarvan de specificatie publiek beschikbaar is. U leest hier meer over op de website:
https://www.softwarepakketten.nl/swpakketten/auditfiles/auditfile_financieel.php

Een backup maken

Om een backup te maken van uw boekhouding gaat u in het menu onder 'Instellingen' naar 'Backup en import'. U ziet nu het volgende scherm:

Selecteer een export formaat


Vink hier een van de .XAF formaten aan en druk op 'Maak backup'. U ziet nu het volgende scherm:

Selecteer een boekingsperiode om te exporteren


In het scherm ziet u wat er in de export wordt meegenomen en kunt u een boekingsperiode selecteren die u wilt exporteren.

Druk nu op de knop 'Exporteren' om de export te maken. Indien u een grote administratie heeft kan het even duren voordat de backup gereed is. Nu verschijnt het volgende scherm:

XAFC export gereed


klik op 'Download de export' om deze te downloaden. de browser zal vragen wat u met het bestand wilt doen, kies om deze op te slaan op schijf. Let op! Het bestand bevat alle gegevens uit uw administratie. Zorg er voor dat u deze op een veilige plek bewaart!

Een .XAF bestand importeren

U kunt .XAF bestanden ook terugzetten. Dit doet u door in het menu te gaan naar Configuratie 'Importeren en Exporteren'. U ziet nu hetzelfde scherm als bij het exporteren.

Selecteer nu het bestand dat u wilt terugzetten. Dit bestand moet voldoen aan de .XAF specificatie, anders krijgt u bij de volgende stap een foutmelding. Het kan zijn dat indien u het bestand vanuit een ander pakket probeert te importeren u onterecht een foutmelding krijgt. Neem in dit geval vooral contact op (support at conscribo.nl) zodat er kan worden bekeken of het bestand toch kan worden geïmporteeerd!

Om verder te gaan met importeren worden alle gebruikers behalve uzelf uitgelogd. Dit om er voor te zorgen dat de er geen dingen door elkaar kunnen lopen. Na de import (of als u de import annuleert) wordt er weer toegang gegeven aan de andere gebruikers.

Druk op 'Verder..'. Nu wordt het bestand van uw computer overgezet naar Conscribo (dit kan even duren). Als het bestand ingelezen kan worden verschijnt er nu het scherm met een samenvatting van de inhoud van het bestand. dit ziet er ongeveer als volgt uit:

Vergelijking tussen huidige boekhouding en het XAF bestand


In het overzicht wordt een vergelijking gegeven tussen de huidige boekhouding en de boekingen in het bestand in de import.

LET OP! Op het moment dat u nu verder gaat wordt DE VOLLEDIGE ADMINISTRATIE overschreven!

Als u het bestand wilt importeren, drukt u op 'Importeren'. Nu wordt de volledige administratie teruggezet.

Nadat de administratie is geïmporteerd ziet u de melding dat de administratie is geïmporteerd, eventueel met een aantal meldingen over instellingen die niet meer overeen komen.

Indien u problemen ervaart met het importeren van .XAF bestanden, neem dan contact op met support at conscribo.nl